Laurianul nu e un liceu, e o familie!

11 iunie 2009:ARBORAREA STEGULUI COLEGIULUI NAŢIONAL „A.T. LAURIAN” (prof. Ioan Onofrei)

ARBORAREA STEGULUI COLEGIULUI NAŢIONAL „A.T. LAURIAN”

pentru prima dată , după 80 de ani, joi, 11 iunie 2009, ora 11,00

Steag vechi

La fiecare festivitate de absolvire a Laurianului, elevii claselor a XII-a, terminale, predau două simboluri – cheia şi steagul liceului colegilor lor din clasa a XI-a care devin, astfel, pentru un an, păstrătorii acestor obiecte cu valoare inestimabilă.

Steagul Liceului Laurian a fost realizat la ceaprăzarul Vasile Georgescu din Bucureşti, din mătase, brodat cu fir aurit,  în martie 1898, fiind plătit cu bani alocaţi de judeţul Botoşani. Noul steag înlocuia, atunci la 1898, un alt steag mai vechi, care avea culorile Moldovei, despre care nu ni s-au păstrat informaţii sau imagini.

steag_2

Steagul, în culorile tricolorului, are pe avers un medalion cu chipul lui August Treboniu Laurian şi textul LICEUL LAURIAN DIN BOTOŞANI, FONDAT LA 1859  DONAT LICEULUI DE CĂTRE JUDEŢUL BOTOŞANI, iar pe verso stema regală, simbol oficial al Regatului României, la sfârşitul secolului al XIX-lea, şi text: FĂCUT SUB DOMNIA REGELUI CAROL I, MINISTRU AL INSTRUCŢIEI FIIND SC HARETU, aşa cum se vede şi în imaginea ataşată.

steag mic

La instalarea comunismului, au fost decupate, de pe steag, cu multă inconştienţă şi lipsă de respect faţă de valorile trecutului, stema regală şi, textul care aminteşte de Carol I şi ministrul Spiru Haret. Astăzi, originalul se păstrează în cabinetul directorilor iar o copie fidelă realizată va fi înălţată, doar în zile de sărbătoare – ZILELE LICEULUI, ZILELE ORAŞULUI BOTOŞANI, CURS FESTIV LA CLASELE A XII-a, REÎNTÂLNIRI ALE UNOR PROMOŢII DE ABSOLVENŢI, ÎNCEPEREA ANULUI ŞCOLAR, 1 DECEMBRIE etc – pe catargul din faţa corpului B, de către elevul din clasa a XI-a cu cele mai bune rezultate la învăţătură.

cheia

Puţine instituţii se pot lăuda cu un steag-simbol, de o asemenea valoare şi vechime.

carteade onoare

Vă aşteptăm, deci, să participaţi, la ora 10,50, la scurta noastră festivitate.
IOAN ONOFREI DIRECTOR, COLEGIUL NATIONAL „A.T. LAURIAN”

Un răspuns

  1. Sincere felicitări colegiului, directorului, corpului profesoral și elevilor pentru inițiativa de a readuce în atenția publică Drapelul Regal, drapelul cu Stema Regală! Alianța Națională pentru Restaurarea Monarhiei (ANRM) vă este alături și vă invită să vizitați paginile noastre: http://www.anrm.ro , https://www.facebook.com/anrm.ro și, bineînțeles, paginile oficiale ale Familiei Regale a României http://www.familiaregală.ro și http://www.romaniaregala.ro

    iulie 15, 2014 la 10:14

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.