Laurianul nu e un liceu, e o familie!

Concursul interjudețean de matematică ”Octav Onicescu” – marca Laurian

             “Veţi crea, veţi avea; nu veţi crea, nu veţi avea ; nu veţi fi !”

               Motivaţia organizării acestui concurs a fost în primul rând aceea de a aduce un omagiu ilustrului matematician , remarcabilă personalitate ce face parte din elita Colegiului Naţional “ August Treboniu  Laurian “, din Botoşani , dar şi ideea de a da o nouă abordare concursurilor de matematică.

               Noutatea acestui concurs constă în elaborarea subiectului  unic pentru toţi elevii de liceu , dezvoltând inteligenţa, iscusinţa, de fapt abilităţile matematice pure . Subiectele  suportă abordare din partea elevilor indiferent de anul de studiu, nefiind axate pe tehnică precum subiectele tradiţionale ale olimpiadelor şcolare ,ci urmărind găsirea unor strategii de rezolvare, urmărind de fapt creativitatea participanţilor, descoperirea elementului subtil din fiecare problemă. Originalitatea subiectelor  şi de fapt atractivitatea lor stimulează participanţii .Subiectele sunt de tipul celor de la proba de baraj a olimpiadelor naţionale  si internaţionale , dar având un grad de dificultate mai scăzut , astfel încât să fie accesibile unui număr cât mai mare de elevi . Confirmarea asupra frumuseţii subiectelor am avut-o in momentul in care au participat la concurs elevi componenţi ai lotului olimpic de matematică şi  elevi cu performanţe in matematică .

          Realizarea acestui demers se datorează domnului profesor Adrian Boţan,fost olimpic naţional, care a dorit să împărtăşească din frumuseţea problemelor de la olimpiadele internaţionale şi să facă din acestea subiecte accesibile unui număr cât mai mare de elevi.

Conceperea problemelor este rezultatul colaborării dintre domnii profesori Adrian Boţan şi Adrian Panaete .

Organizarea, desfăşurarea şi evaluarea sunt rodul muncii si implicării tuturor profesorilor de matematică din colegiu si ceea ce a sudat relaţiile in cadrul comisiei metodice, făcând din aceasta o veritabilă echipa .

Prima ediţie a concursului a avut loc în anul 1996 şi s-a bucurat de participarea elevilor din liceele din judeţ.

            Concursul se desfăşoară anual şi încheie festivităţile( activităţi ştiiţifice, educative,culturale,sportive) prilejuite de “Zilele C.N. A.T.Laurian”,de la sfârşitul lunii octombrie-începutul lunii noiembrie.

             Din anul 2003 ,ediţia a VII-a, concursul a devenit interjudeţean  şi în acelaşi an  a fost onorat de prezenţa domnului prof. dr. Eugen Popa , de la Facultatea de Matematică din Iaşi, în calitate de preşedinte al concursului .

La ediţiile din 2008 , 2009 şi  2010 ne-a onorat cu prezenţa sa în calitate de preşedinte al concursului domnul prof. conf. dr. Mihai Gontineac , prodecanul Facultăţii de Matematică din Iaşi .

Pe parcursul celor XIV ediţii au participat elevi din Bacău, Bistriţa , Bucureşti, Iaşi, Neamţ , Vrancea şi Botoşani.

Concursul “ Octav Onicescu “ , dincolo de imaginaţie şi inteligenţă caută să dezvolte un spirit atât de necesar matematicii pe care a slujit-o marele matematician .      

Material comunicat de prof. Dorica Alexe

Notă: De regulă, acest concurs se desfășoară pe parcursul ”Zileleor liceului” (ultima săptămână din octombrie). Din motive obiective, în anul acesta data concursului a fost decalată. O să vă comunicăm acestă dată într-o postare viitoare!

(Imagine source: AICI)

5 responses

  1. asdasdsad

    ar fi fost frumos sa postati niste subiecte, ar fi fost , nu ca nu ar fi………………………….scuze sunt cam agitat

    decembrie 9, 2011 la 20:26

  2. CN ”AT Laurian”

    Esti cam agitat!
    Am sa propun asta colegilor nostri de matematica!

    decembrie 9, 2011 la 20:43

  3. anonim

    Vreo idee cand se vor posta si rezultatele concursului?

    decembrie 11, 2011 la 15:16

  4. CN ”AT Laurian”

    Anonim, nu e nicio problema sa te semnezi cand pui un comment. Lucram la asta.
    Pana atunci, pentru „agitat”, o trimitere la siteul liceului, unde ai subiecte:
    http://www.laurian.ro/educatie/examene-i-concursuri/concurs-octav-onicescu-nov2010/subiecte

    decembrie 12, 2011 la 12:05

  5. Anton

    Unde pot gasi subiectele? Linkul de mai sus nu merge…

    noiembrie 29, 2015 la 17:48

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.