Laurianul nu e un liceu, e o familie!

PROIECTE: „LAURIENII ÎNTR-O RECREAŢIE VERDE”

–        finalul  proiectului „Recreţia verde” la Colegiul Naţional „A.T.Laurian” –

La început a fost livada…

Corpul C al Colegiului Naţional ”A.T. Laurian” situat vis-a-vis de bătrâna clădire a colegiului (”școliţa” – cum este el cunoscut de ”laurieni”) se afla într-o livadă care un timp nu s-a bucurat de atenţia deosebită a comunităţii. Copiii care învățau acolo își petreceau pauzele printre copaci bătrâni cu crengi amenințătoare, cărămizi lăsate în urmă de constructori, gropi și buruieni amestecate cu iarbă netunsă. Sălbăticia naturii dintre betoanele orașului avea un farmec aparte, e drept, dar numai pentru ochiul unui pictor postmodern. Adesea, cei mai mici și energici dintre ”laurieni” se întâmpla să asocieze recreația cu o adevărată expediție în necunoscut.

Apoi a venit ideea…

Într-o perioadă când totul este subjugat intereselor financiare, dragostea lasă impresia unui sentiment depășit și neproductiv. Și totuși, din dragoste de natură, de copii, de frumos, ”laurienii” au creat un proiect: de a transforma sălbatica livadă într-un colț de rai, fără a-i răpi naturii frumusețea și fără a le răpi celor mici plăcerea de a se hârjoni printre copaci. Au urmat telefoane, zeci de hârtii, planuri și schițe, discuții constructive cu arhitecți și specialiști în amenajări exterioare. După câteva săptămâni de muncă totul părea în regulă, dar din păcate doar pe hârtie. Mai rămânea de găsit ..cufărul cu galbeni.

Cufărul cu galbeni…

Și el a fost găsit. În ajutor au sărit voluntarii Asociației de Tineret ”2010 Europa” care au sprijinit şi au făcut toate demersurile necesare ca ideile „laurienilor” să prindă contur. Proiectul a câștigat o finanțare din partea Fundaţiei pentru Parteneriat Miercurea Ciuc şi MOL România (8000 RON) în cadrul Programului „Spaţii verzi – componenta Spaţii verzi urbane”. Primăria Botoșani nu putea rămâne nici ea indiferentă, mai ales că proiectul venea în sprijinul autorităților locale care își propuseseră (în concordanță cu Normele Europene) creșterea suprafeței de spațiu verde, astfel încât Botoșaniul să-şi merite numele de ”Oraș grădină”. Și Primăria a ajutat și ea… Şi-au ajutat şi membrii Asociaţiei Comitetelor de Părinţi din Colegiului Naţional „A.T.Laurian” dar şi oameni sufletişti din cadrul Agenţiei pentru Protecţia Mediului Botoşani.

Iar astăzi…

Ei bine astăzi numai ”școlița” nu și-a schimbat înfățișarea ștrengărească. În jurul ei, însă, nimic nu mai este la fel. Peste 2000 m2 de schimbare… S-au plantat puieți și arbuști ornamentali, sute de flori înconjură clădirea, buruienile de tot felul s-au preschimbat în gazon iar băncile apărute, unde până ieri erau gropi și pietre, își așteaptă cuminți copiii. Sprijiniţi de părinţi inimoşi a fost adus un meșter popular în lemn de pe valea Dornelor pentru a da trunchiurilor bătrâne tăiate forme din tradiția bucovineană.

Epilog…

Micii „laurieni” au acum recreații verzi și sănătoase chiar în mijlocul unui oraș care încearcă să țină pasul cu secolul al XXI-lea. Nu e o poveste, chiar dacă a fost narată astfel. E un episod de viață… Din viața familiei Laurianului…

Coordonator proiect: prof. dr. Mihaela Prăjinariu

Director colegiu: prof. Ioan Onofrei

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s