Extracurriculare
https://atlaurian.wordpress.com/2013/01/19/simfonia-colindelor-si-comuniunea-sufletelor/
https://atlaurian.wordpress.com/2013/01/17/impreuna-pentru-o-clasa-mai-frumoasa/
https://atlaurian.wordpress.com/2013/01/09/laurianii-la-model-united-nations-iasi-2012/
https://atlaurian.wordpress.com/2013/01/08/daca-e-miercuri/
https://atlaurian.wordpress.com/2013/01/08/campionatul-judetean-de-dezbateri-academice-ghilotina/
Invatamant fara educatie..
Din presa am aflat ca romanii au ingrozit Europa cu lipsa lor de civilizatie, de educatie.
Au dreptate europenii.
In scoala romaneasca, cel putin in ultimii 60 de ani s-a facut numai invatamant, fara educatie.
Adica programa scolara prevedea insusirea,memorarea legilor stiintelor, a limbajelor acestora, a unor deprinderi si prin aceasta copiii invatau o meserie ,o profesie.
Singura ora pe saptamana in care ar fi trebuit sa se discute despre educatie era dirigintia. La aceasta ora copiii ar fi trebuit sa invete cum sa se comporte intre ei, cu ceilalti oameni, cum sa respecte si sa ingrijesca bunurile publice, mediul natural, sa invete sa traiasca din munca si nu din furat sau inshelat etc.
Ori cei mai multi dirigintii preferau sa faca materia care nu reusise sa o predea in orele de curs. Si copiii au ramas fara educatie civica
E drept ,sarcinile de serviciu ale profesorilor nu cuprindeau si obligatii educationale, ci numai transmiterea unor cunostinte stiintifice.
Astfel prea putini dintre romani stiu sa-si respecte cuvantul dat,sa traiasca cu bucuria de a munci si sa se bucure de vrednicia proprie, sa nu ravneasca la bunul altuia etc
Eu personal vad reforma invatamantului ,de care se vorbeste de multi ani , in instruirea profesorilor de a fi si educatori;, in intocmirea unor manuale de comportament civilizat ,pentru toate clasele, pe care sa le cunoasca si sa le utilizeze la ore toti profesorii, dedicand sa zicem 10 minute in fiecare ora discutiilor moral-etice legat de materia pe care o preda .
Pentru aceasta ar trebui reduse la jumatate volumul de cunostinte stiintifice transmise copiilor. Dar sunt sigur ca intreaga populatie ar avea numai de castigat.
Dupa mine termenii educatie si invatamant nu se suprapun; sunt diferiti si adiacenti
Invatamantul se refera la transmiterea cunostintelor stiintifice iar educatia la comportamentul in societate si in lume a viitorilor cetateni Educatia se face printr-o forma specifica de invatamant; de aicio partiala suprapunere a sferelor notiunilor.
octombrie 26, 2012 la 01:43