Laurianul nu e un liceu, e o familie!

„… acolo unde bătrânul Danubiu îşi pierde şi apa şi numele în mare”…

Sfârșit de vară la Sulina…
 ???????????????????????????????
 „… acolo unde bătrânul Danubiu îşi pierde şi apa şi numele în mare”… își începea Jean Bart Europolis. Acolo am ajuns și noi vara aceasta pe o ploaie torențială care s-a transformat cu repeziciune într-o ploaie de arșiță timp de șase zile. Drumul anevoios și poate prea lung, cu trenul și mai apoi cu vaporul, ne-a adus într-un paradis încă ascuns al Deltei Dunării la îngemănarea ei cu Marea Neagră.
Ajunși în tabără am fost impresionați de liniștea caldă a locului, de prietenia oamenilor și de simplitatea crudă a existenței lor.
Plaja este situată la doi km de tabără, prilej pentru repetate plimbări și băi de soare. Cerul filigranat de Calea Lactee mereu prezentă deasupra noastră, lumina dantela nopții.
???????????????????????????????
Drumurile cu barca în deltă începeau foarte de dimineață și ne istoveau plăcut până seara. Nuferii cuminți, albi și galbeni deopotrivă, își așteptau spectatorii-fotografi de ocazie. Liniștea caldă a deltei, legănarea cadențată a apei, zborul drept al păsărilor te hipnotizau, paralizându-ți respirația ca într-un stop-cadru.  Farul Vechi și Farul Nou păreau că ocrotesc acele locuri tainice ca niște bunici de piatră. La vărsarea în mare însă apa se încăpățâna, nedecisă dacă să mai rămână sau să fugă în larg.
???????????????????????????????
Canalele cu nuferi și drumurile prăfuite care leagă delta de Pădurea Letea ne aminteau parcă de un loc magic, în care existența are alte legi, legi pe care le știu doar cei născuți acolo. Am văzut caii sălbăticiți, lacurile sărate, miniaturale, arborii seculari și spinările nisipoase ale pădurii care păreau desprinse dintr-un lung metraj despre căutătorii de aur. Acolo, de aur e locul prin splendoarea simplității lui.
Muzeul Jean Bart, faleza Sulina, cimitirul cosmopolit se amestecau plăcut în albastrul-pastel al cerului.
Sulina este rară. Prin faleza ei cochetă, prin oamenii veniți de pretutindeni care par asimilați temporar locului, prin serile liniștite de sub Calea Robilor, prin nisipul fin ca o pulbere de stele, dar mai ales prin simplitatea vieții aspre într-un loc de poveste.
De acolo poți pleca numai cu promisiunea că vei reveni…
???????????????????????????????
???????????????????????????????
Coordonator tabără Sulina: prof. Matei Maria
Text și fotografii: prof. Dulgheriu Carmen
Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s