Laurianul nu e un liceu, e o familie!

Crăciun în Laurian: la radio!

La radio: Tradiții și obiceiuri de Crăciun în lume

radio 2

Proiectul „Tradiții și obiceiuri de Crăciun în lume”, coordonat de profesor Alina Cuciureanu, a adus împreună elevi din clasele a IX-a, a XI-a și a XII-a de la Colegiul Național „A. T. Laurian” care au realizat mai multe înregistrări la Radio Fix Botoșani despre tradițiile și sărbătorile de Crăciun în țări din lumea întreagă. Obiectivele proiectului:  cultivarea respectului pentru valorile naționale autentice, reactualizarea informațiilor despre tradiții și obiceiuri, conectarea generațiilor trecute și viitoare, întărirea legăturilor europene, asigurarea unui mediu pașnic în care tinerii să trăiască, creșterea motivației de a învăța despre cultura și civilizația altor țări; îmbogățirea cunoștințelor despre tradițiile, cultura și identitatea națională a altor țări, promovarea unor valori europene precum: toleranță, altruism, respect, egalitate, comunicare, sporirea nivelului de utilizare a TIC s-au regăsit în toate activitățile derulate: documentarea despre obiceiuri și tradiții, selectarea materialelor și alegerea fragmentelor audio, înregistrarea, prelucrarea înregistrărilor, selecția materialelor. Înregistrările conțin date despre tradiții și obiceiuri din majoritatea țărilor europene: Austria (Sfânta Barbara), Belgia (Pere Noel, Saint Nicolas), Grecia, Franța, Germania, Italia, Polonia, Bulgaria, România dar și  din Rusia și SUA etc. De asemenea, elevii au realizat jingle-uri cu numele școlii lor. Materialele audio realizate de elevi au putut fi ascultate și la Radio A. T. Laurian.

radio 3

În cadrul aceluiași proiect, a avut loc o activitate a elevilor implicați în proiectul multilateral „Play our anthems share our traditions” care au pregătit câteva cadouri audio cu ocazia sărbătorii de Crăciun pentru colegii lor din cele șase țări partenere în acest proiect. Pe scurt, elevii Diana Ciubotaru, Bianca Giocaș, Izabella Nazare și Cristian Bălteanu au înregistrat la Radio Fix Botoșani, câteva materiale despre tradițiile și obiceiurile de Crăciun din România, Bulgaria, Polonia, Italia, Irlanda de Nord și Grecia – țările partenere în acest proiect Comenius. Înregistrările au fost făcute în limba română, dar se pot recunoaște cu ușurință  câteva elemente tradiționale specifice fiecărei țări în parte: Yule, La Befana, Persepio, Toronne (Italia), Wigilia, Pasterka, Kolędy, Piernikii (Polonia), Koledouvane and Ladouvane (Bulgaria), Candle Light (Irlanda de nord), Kalanta, Killantzaroi, Baklava (Grecia) și Ursul, Capra, Plugușorul în  România.

radio 4

Activitățile proiectului „Tradiții și obiceiuri de Crăciun în lume” au avut un impact deosebit asupra elevilor, aceștia s-au simțit foarte bine la radio și credem că aceste modalități de promovare a obiceiurilor străvechi vor deveni a rândul lor o tradiție!

Înregistrările pot fi ascultate la Radio Fix Botoșani pe 25.12.2013.

Sau aici: https://soundcloud.com/playouranthems/tracks

Mulțumim domnului Cuciureanu Alin (redactor Radio Fix Botoșani)

Coordonator proiect: profesor Cuciureanu Alina

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s