Laurianul nu e un liceu, e o familie!

Zilele liceului 2013: „Istoria liceului – istoria ta”

IMG_5119

În săptămâna 3-8 noiembrie 2013 s-au desfăşurat activităţi cu caracter omagial dedicate celor 154 de ani de existenţă ai Colegiului „Laurian”, nava-amiral a învăţământului botoşănean. Miercuri, 5 noiembrie 2013, catedra de istorie a pregătit un amplu program aniversar. Beneficiarii acestui program au fost profesorii, elevii, părinţii şi toţi cei interesaţi de istoria şi tradiţia şcolii noastre.

IMG_5121

Menirea programului aniversar este aceea de a reaminti aspecte şi momente din istoria de 154 de ani a bătrânului Laurian . Indiferent de vârstă, fie părinte sau elev,  istoria şcolii noastre resuscită emoţii şi amintiri  dintre cele mai frumoase.

IMG_5092

Programul aniversar a cuprins mai multe momente distincte şi anume :

–       domnul muzeograf Gheorghe Median a  realizat un amplu excurs istoric, făcând deopotrivă referiri la viaţa urbei noastre , la istoria şcolii, la dinamica socială şi politică din secolele XIX-XX. S-a reamintit faptul că anul 1859 are un dublu impact emoţional pentru populaţia Botoşanilor – pe de o parte este anul realizării României moderne, prin dubla alegere a lui Alexandru Ioan Cuza, iar pe de altă parte marchează începuturile şcolii gimnaziale de la Botoşani, devenită mai târziu liceu de băieţi cu denumirea de „A.T. Laurian” în memoria cărturarului ardelean.

–       Domnul director adjunct Ioan Onofrei, autor al monografiei Istoria Liceului „Laurian” alături de domnii profesori Ioan Mihai şi Sorin Nistorică a făcut ample referiri la trecutul oraşului, la fluxul de evenimente care au marcat destinul comunităţii în perioada modernă, la vicisitudinile cu care s-a confruntat şcoala noastră de-a lungul vremii . Într-un discurs magistral, susţinut cu argumente şi citate, domnul director Ioan Onofrei i-a îndemnat pe elevi să fie mândri de istoria şi trecutul Liceului care obligă însă la rigoare şi efort intelectual din perspectiva prezentului şi a viitorului.

IMG_5136

–       Domnul profesor Sorin Nistorică a continuat expozeul cu date şi precizări necesare pentru perioada modernă şi contemporană. S-au reamintit câteva dintre episoadele triste, precum : incendiul devastator din 6 decembrie 1917, refugiul temporar la Arad şi Piteşti în vremea celui de-al Doilea Război Mondial,  anii dezolanţi din perioada comunistă, dar şi aspecte cu impact pozitiv, cu siguranţă mult mai înălţătoare şi mai numeroase.

IMG_5076

–       Doamna profesor Tana Onofrei a organizat o nouă ediţie a concursului Istoria Liceului – istoria ta. Întrebările pentru participanţi au fost redactate de către domnul profesor Ioan Mihai, iar diplomele şi premiile au fost acordate într-un cadru festiv de către direcţiune.

IMG_5079

PROFESORI COORDONATORI: Dir. adj. Ioan Onofrei,                                     Prof. Tana Onofrei, Prof. Sorin Nistorică, Prof. Ioan Mihai

Material trimis de prof. Tana Onofrei

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s