Laurianul nu e un liceu, e o familie!

„Unitatea națională – o constantă a românilor”: 1 decembrie 1918 – 28 noiembrie 2012

poster

_MG_6155

„Unitatea națională – o constantă a românilor”
1 decembrie 1918
28 noiembrie 2012
ARGUMENT

_MG_6004
Anul 1859 are o semnificaţie istorică majoră pentru românii de pretutindeni deoarece, profitând şi de o conjunctură externă favorabilă, se realiza atunci un vis mai vechi – Unirea Principatelor prin dubla alegere a lui Alexandru Ioan Cuza.
Idealul de unitate națională a reprezentat și în etapa următoare un obiectiv și o constantă a familiei regale, a politicienilor români după recunoașterea independenței de stat a României de către Marile Puteri (1878) și a proclamării țării noastre ca Regat (1881).
Începutul secolului al XX-lea, în contextul noilor schimbări înregistrate pe scena europeană, și anume constituirea blocurilor politico-militare Puterile Centrale și Antanta, anunță schimbări fundamentale și în plan geo-politic. Și așa cum menționa bătrâna Aquilă Neagră, regele Carol I, România, pentru ași îndeplini unitatea națională, nu trebuia să se găsească în afara acestor evenimente.
Declanșarea Primului Război Mondial, în 1914, și intrarea României în conflict, în 1916, de partea Antantei, au reprezentat cadrul istoric favorabil desăvârșirii unirii. Toate greutățile din anii Marelui Război, pierderile și suferințele îndurate au putut fi estompate, dar nu și uitate, prin evenimentele majore înregistrate în anul 1918, și anume reîntregirea neamului românesc prin actele consfințite la 27 martie – prin unirea Basarabiei cu România, desprinsă din granițele Imperiului Țarist, la 15 noiembrie – prin unirea Bucovinei, fostă provincie austriacă și la 1 decembrie – la Alba Iulia unde s-a decis unirea Transilvaniei și a tuturor teritoriilor locuite de români, din cuprinsul Austro-Ungariei, cu Patria Mamă.
În înfăptuirea acestui deziderat națională, este incontestabil rolul perechii regale, Ferdinand I și Maria, rol ce le-a fost recunoscut prin încoronarea lor ca regi întregitori, la Alba Iulia, în octombrie 1922.
De 1 DECEMBRIE pe TRICOLOR S-A SCRIS UNIRE

_MG_6019

OBIECTIVE SPECIFICE
Activitatea derulată a avut în vedere:
– Identificarea de termeni, perceperea unor relaţii şi conexiuni, nominalizarea unor concepte;
– Compararea şi clasificarea unor date, informaţii, surse, referitoare la istoria românilor;
– Descoperirea, explorarea, anticiparea unor rezultate, generarea de idei, argumentarea unor enunţuri, conceperea unor opinii cu solidă argumentare:

_MG_6036

BENEFICIARI
În Colegiul nostru a devenit o tradiţie pentru ca această zi să fie marcată cu solemnitate, prin derularea unor activităţi menite să atragă atenţia asupra importanţei datei de 1 decembrie – Ziua Națională a.României
La eveniment au participat elevii claselor a IX-a, a X-a, a XII-a.
90 de elevi participanţi
prof. Tana Onofrei

_MG_6043

_MG_6179

_MG_6187

_MG_6190

_MG_5955

 

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s