Laurianul nu e un liceu, e o familie!

Octav Onicescu în Laurian – 2012 (120 ani de la naștere)

IMAG0744

Octav-Onicescufoto-213x300

Activitatea științifică a academicianului  Octav Onicescu este   cunoscută și recunoscută pe plan intern și internațional , iar contribuția sa la dezvoltarea școlii matematice  românești nu mai este o noutate pentru cineva care are tangență cu matematica.

Remarcabila personalitate științifică  este susținută de dimensiunea umană, spirituală a  domniei sale, acesta fiind fascinat de locul natal  despre care amintește cu pioșenie și subliniind dezvoltarea culturală pe care i- a oferit-o .

În amintirile sale vorbește despre ”Galaxia Laurian”, despre profesori și colegi care     i-au marcat puternic personalitatea și i-au deschis orizonturile vieții. Face remarca că după trecerea profesorului I. Simionescu de la Universitatea din Iași la cea din București , din cei 16 profesori care alcătuiau Consiliul Facultății de Științe, 5 erau din  Botoșani și 4 erau absolvenți ai Liceului Laurian .

Octav Onicescu a lucrat la biroul său  până cu cinci zile înainte de a împlini vârsta de 91 de ani și cu ocazia unui interviu   susținea : ”Nu sunt nici matematician, nici economist ,ci un cercetător al faptelor vieții ” !

Concursul Interjudețean de Matematică ” Octav Onicescu ”, aflat la a XV-a ediție, se dorește a fi un omagiu adus savantului la implinirea a 120 de ani de la naștere.

IMAG0724

Organizat de profesorii de matematică din cadrul Colegiului Național ” A. T. Laurian ”, cu sprijinul echipei manageriale a colegiului, a inspectorului de specialitate Sebastian Miihalache și în colaborare cu S.S.M.R.-filiala Botoșani , cu implicarea Asociației părinților din colegiu , concursul de matematică se bucură în acest an de participarea elevilor pasionați de aceasta disciplină din Iași, Bacău, Neamț și Botoșani. Suntem onorați de implicarea domnului conf. dr. Mihai Gontineac  în calitate de președinte al concursului.

IMAG0727

Cu prilejul împlinirii a 120 de ani de la nașterea academicianului Octav Onicescu, , la Colegiul Național „A.T. Laurian” Botoșani Inspectoratul Școlar Botoșani, Societatea de Științe Matematice din România – Filiala Botoșani, Primăria Municipiului Botoșani, Consiliul Județean Botoșani și Muzeul Județean Botoșani organizează conferința „Acad. Octav Onicescu – 120 de ani de la naștere”.

IMAG0730

Evenimentul se va desfășura în perioada 1-2 decembrie 2012. Lucrările vor debuta sâmbătă, 1 decembrie 2012, la 11,30.
Dintre invitații acestui eveniment, amintim:

Academician Solomon Marcus – care va prezenta lucrarea O expresie majoră a spiritualității nord-moldave),

Academician Radu Miron     – lucrarea Octav Onicescu și opera sa,

Profesor dr. Radu Gologan  – lucrarea Octav Onicescu – privire peste decenii, Profesor dr. Wladimir Boskoff – lucrarea Despre Gromov hiperbolicitate,

Profesor dr. Dorin Andrica   – lucrarea Grupuri de matrice și formule de tip Rodrigues

Profesor dr. Dorel Duca      – lucrarea Proprietăți ale punctului intermediar din teorema de medie a lui Lagrange

 IMAG0732

Conferinţa, un eveniment major în viaţa ştiinţifică botoşăneană, se adaugă manifestărilor dedicate academicianului, în cadrul ZILELOR LICEULUI LAURIAN 2012, precum şi concursului interjudeţean de matematică, aflat la ediţia a XVI-a „Octav Onicescu”

Octav Onicescu este unul din cei 14 academicieni, absolvenţi ai Laurianului.

IMAG0736

Octav Onicescu (n. 20 august 1892, Botoșani — d. 19 august 1983) a fost matematician român, întemeietor al școlii românești de teoria probabilităților, i-a dat acesteia o noua axiomatizare, cu ajutorul noțiunii de „funcție eveniment” sau „funcție sumă”. A introdus conceptul de „lanț cu legături complete”, cea mai importantă contribuție românească în teoria probabilităților. A fost autor al unei noi varietăți de mecanică: „Mecanica invariantivă Onicescu”. A fost membru al Academiei Române, membru al Uniunii interbalcanice a matematicienilor. Este, împreună cu Gheorghe Mihoc, creatorul școlii matematice românești de teoria probabilităților și statistică matematică.

Octav Onicescu a absolvit Liceul Laurian din Botoșani. A făcut studiile de matematică cu Gheorghe Țițeica, Dimitrie Pompeiu și Traian Lalescu și de filosofie cu Constantin Rădulescu-Motru și P. P. Negulescu. A participat în aeronautică la războiul de întregire. Onicescu își susține doctoratul în anul 1920, în Italia, la Universitatea din Roma cu profesorii Tullio Levi-Civita, G. Castelnuovo și V. Volterra, în probleme de geometrie diferențială legate de teoria relativității.Este membru al Seminarului lui P. Hadamard (Paris 19201921), docent în 1922, apoi conferențiar și în 1928 profesor la Facultatea de științe din București. Predă mecanica, grupuri continue de transformări, calcul diferențial absolut, pentru ca apoi să modernizeze învățământul de algebră.

Octav Onicescu este creatorul noțiunii de lanț probabilistic cu legături complexe, iar în domeniul mecanicii a dezvoltat o mecanică nouă a sistemelor materiale. Din anul 1962 este profesor consultant. Din 1937 este membru corespondent al Academiei Române, membru al Academiei Lagrange (Italia) și al altor academii străine. Este secretar general, apoi președinte al Societătii române de științe, fondator și rector al institutului Center of Mechanical Sciences (C.I.S.M.), Udine, Italia, înființat în 1967.

Foto și referințe: AICI

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.