Laurianul nu e un liceu, e o familie!

Simpozion : „Holocaustul uitat” – 9 octombrie 2012

Minoritatea evreiască pe teritoriul actual al României are o istorie ce se întinde pe aproximativ două milenii, dar a devenit semnificativă din punct de vedere numeric, al ponderii economice şi culturale mai ales începând cu secolul al XIX-lea. Potrivit recensământului oficial din 1930, numărul evreilor din România era de 756.930

După războiul de independenţă (1877-1878), faptul că Marile Puteri au făcut presiuni asupra guvernelor noului stat român în legătură cu problema drepturilor depline pentru evrei, a provocat resentimente în rândul elitelor politice şi culturale româneşti, care s-au menţinut şi s-au amplificat în perioada interbelică.

Ascensiunea lui Hitler şi intrarea României în sfera de influenţă a Germaniei naziste au constituit prilejul aplicării practice a programelor antisemite.

Autorităţile româneşti sunt considerate vinovate de moartea unui număr cuprins între 280.000 şi 380.000 de evrei.

În timpul retragerii armatei şi autorităţilor din Basarabia şi Bucovina de Nord au fost omorâţi numeroşi cetăţeni români de etnie evreiască.

În timp ce Armata română se afla într-o situaţie grea la Stalingrad, iar România suporta sacrificii umane şi materiale, Ungaria nu era angajată decât cu o parte din armata sa în războiul împotriva URSS şi păstra Transilvania. Ca urmare, în şedinţa de guvern din 13 oct.1942 s-a decis sistarea deportării evreilor.

Ziua de 9 octombrie a fost declarată Ziua Holocaustului în România, dată la care în şcolile româneşti se comemorează aceste evenimente tragice petrecute şi pe teritoriul ţării începând cu anul 1940 şi până în 1943.

Marcarea acestui moment reprezintă doar unul dintre eforturile societăţii româneşti de a menţine vie memoria victimelor Holocaustului.

Prin asumarea rănilor trecutului şi educarea tinerei generaţii în spiritul înţelegerii şi respectului faţă de celălalt, se poate preveni reeditarea crimelor şi persecuţiilor animate de ură şi intoleranţă.

În Colegiul nostru a devenit o tradiţie pentru ca această zi să fie marcată cu solemnitate, prin derularea unor activităţi menite să atragă atenţia asupra nerepetării istoriei.

La eveniment au participat elevii claselor a VIII-a, a X-a, a XI-a (70 elevi)

PROGRAMUL SIMPOZIONULUI

Domnul Cristian Pădurariu, profesor de religie, a deschis activitatea cu o informare despre iudaism, prima religie monoteistă şi începuturile biblice ale „poporului ales” – poporul evreu.

Domnii profesori Sorin Nistorică şi Tana Onofrei au făcut o scurtă prezentare a evenimentelor petrecute atât în spaţiul european cât şi pe teritoriul României în anii tulburi ai celui de-al Doilea Război Mondial, a măsurilor anitevreieşti impuse de guvernul Goga şi cel antonescian, precum şi a suferinţelor poporului evreu. în lagărele transnistrene; în paralel a fost derulat un material PowerPoint. intitulat „Exterminarea evreilor din Europa”

Relatarea vizitei la Auschwitz, la care a participat doamna profesor de fizică Delia Forţu, , a constituit un prilej pentru elevi de a afla mai multe informaţii despre viaţa evreilor în lagărul de concentrare

Momentul de solemnitate şi de dramatism a fost completat cu vizionarea filmului documentar „Holocaust-ul uitat”, iar elevilor li s-a dat posibilitatea de a emite opinii vis-a-vis de subiectul abordat.

Profesori coordonatori: Tana Onofrei, Sorin Nistorică, Cristian Pădurariu şi Delia Forţu

Reclame

2 responses

 1. Aceasta este samanta pe care doriti s-o saditi generatiei tinere, atat de vulnerabila?
  Vorbiti de ura si intoleranta , dar nici intr-un caz de cea raspandita de evrei prin presa(Ziarul „Adevarul” pe care N.Iorga il numeste sionist in lucrarea „In chestia manifestatiilor studentesti” : ” Sionismul, reprezentat de ziarul „Adevarul”, cultiva sentimentul national evreiesc, si-l cultiva împotriva noastra”),prin comert , prin grevele muncitoresti(„Conducatorii muncitorilor romani comunisti , nu erau nici romani si nici muncitori..” C.Z.Codreanu ,Pentru Legionari)
  Au murit oameni nevinovati , e foarte trist , e regretabil , dar au murit MAI MULTI ROMANI in genocidul comunist.Pentru acestia nu organizati simpozioane , ei nu trebuie mentinuti vii in constiinta societatii romanesti?
  Nu incit la ura, nu sunt antisemit , dar ma doare cand vad ce se promoveaza . Pe cand cei care au luptat,au murit pentru aceasta tara si au avut un crez national , pica in uitare.Cata dreptate avea Tutea.

  octombrie 15, 2012 la 17:27

 2. CN ”AT Laurian”

  E regretabil ca citezi din Zelea Codreanu!
  Eu spun sa te calmezi si ce nu-ti place, nu accesa! E chiar asa de greu?

  octombrie 16, 2012 la 09:13

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s