Laurianul nu e un liceu, e o familie!

Consiliul Elevilor

Toţi diferiţi, toţi egali! Unitate! Afirmare! Putere!

Întalnirea Consiliului Județean al Elevilor în Acțiune

–        ,, CiNE în Acțiune “

3- 6 Noiembrie Mehedinți

În perioada 3-6 Noiembrie la Baile Herculane s-a desfașurat proiectul ,, CiNE in Actiune “  coordonat de Asociația Elevilor Mehedințeni –cu tema ,,Seminar national de informare pe politici  de tineret la nivel national ’’. La acesta întalnire au participat 45 de reprezentanți ai Consililor Judetene ale Elevilor din țara, 9 formatori din cadrul CNE  si dl Romeo Mosoiu – consilier Ministru MECTS. Principalul obiectiv a fost realizarea analizei nevoilor tinerilor la nivel național si județean si identificarea  prin consultări a soluțiilor si activitaților concrete ce raspund problemelor.

In prima zi s-au realizat diferite exerciții de intercunoaștere a participanților , metode ce au contribuit la crearea unei atmosfere relaxante, potrivita pentru atingerea obiectivelor. Alte aspecte importante au fost:  prezentarea proiectului, respectiv stabilirea  asteptărilor si contribuțiilor participanților. Pentru început s-au format 4 statii de informare : Legea Educației, Politici de tineret, Legea Tinerilor si Legea Voluntariatului, Proiectele Europene pentru tineri ,,TiA’. Am avut ocazia sa discutăm cu expertii pe aceste domenii , dar si sa adresam întrebari , fapt care a imbunatațit abilitatea de comunicare , cercetarea si documentarea , dar si munca in echipa. La sfarșitul zilei s-a realizat o scurta evaluare a activitaților  prin discutii in grupe de reflecție.

A doua zi, participantii au avut ca sarcina de lucru identificarea nevoilor de dezvoltare a tinerilor si a problemelor cu care se confrunta. Acest scop a fost dus la îndeplinire intr-un mod non formal prin împarțirea participanților pe grupe de lucru in care au avut loc discuții libere prin care s-au evidențiat problemele si nevoile tinerilor care mai tarziu au  fost evidențiate  si discutate in plen. Nevoile identificate la nivel de CNE sunt :

– Cadrul legal pentru greva elevilor.

– Lipsa informațiilor legate de cetațenia activa.

– Dificultatea de a promova proiectele in randul profesorilor.

– Nu se asigura continuitate intre generațiile C.N.E.

– Consumul de Etnobotanice (Constientizare).

– Neimplicarea elevilor in activitațile C.E si Voluntariat (Cauze, efecte).

– Lipsa dreptului de vot in Consiliul de Administratie al Școlii.

– Existenta sancțiunilor financiare.

– Absenteismul si abandonul școlar (cauze, efecte).

– Lipsa tehnicilor adecvate de motivare a elevilor.

– Violenta in școli (Etichetarea practicilor, Discriminarea).

Un al doilea punct de lucru l-a reprezentat elaborarea misiunii Consiliului National al Elevilor dar si valorile acestuia. Pornind de la nevoile identificate, participanții au fost împarțiți in echipe de 10  si îndrumați pentru a redacta o misiune mobilizatoare, cunoscuta la nivelul întregii structuri CNE, asumata prin parteneriatele cu Ministerul Educatiei prin ISJ-uri si conducerile școlilor: ,,Misiunea CNE este de a reprezenta elevii in forurile decizionale si de a asigura un mediu propice dezvoltării personale si profesionale a lor prin susținerea voluntariatului si acțiunilor pliate pe nevoile si interesele lor, menite sa ii informeze, conștientizeze, motiveze si responsabilizeze. ‘’Ulterior, s-a elaborat si viziunea CNE-ului, susținută de următoarele valori: ,,Democrație, promovabilitate, egalitate, propietate,  moralitate, capacitați intelectuale, morala creștina, întegritate, unitate, sentimente, siguranta, securitate, lucru in echipa, perseverenta, schimbare, loialitate, eficenta, flexibilitate, echilibru, creativitate, sustenabilitate, responsabilitate, continuitate, determinare,critica constructiva , transparența, organizare, istorie, arta și cultură, tradiții, identitate, libertate de exprimare, atingerea obiectivelor, rabdare, oameni, altruism, empatie, justitie sociala, diversitate, respect, solidaritate, implicare, toleranta, participare activa, devotament, voluntariat, inovație, dreptate, deschidere, vise, individualitate, obiectivitate, independență, puterea exemplului, competiție constructivă, non-partizanat, capacitare, vointă, evoluție,  educație , adevar si patriotism ‘’.

A treia zi a debutat cu indentificarea soluților si activiaților concrete ce raspund nevoilor/ problemelor tinerilor întalnite si discutate in a doua zi de seminar. Aceasta acțiune a avut ca scop elaborarea unui plan de acțiune pentru fiecare nevoie întalnita. Soluțiile au fost expuse la sfarșitul activității in plen, iar in urma îmbunatațirilor propuse, ele au fost votate de catre consiliile elevilor din cele 41 de judete plus Bucuresti. Aceste propuneri vor fii discutate in Consilile Județene din țara si pana la data de 1 decembrie se asteapta sugestile, ideile sau modificările planului , iar dupa aprobarea variantei finale se vor face demersurile pentru a obține sprijinul logistic, moral si financiar pentru demararea acțiunilor convenite la nivelul calendarului national. Am avut parte si de o întalnire cu formatorii din cadrul Consiliului Național al Elevilor. Acestia ne-au prezentat trainingurile pe care le propun anul acesta membrilor Consiliilor Județene, activitate concretizată prin suținerea unor demo-uri ale modulelor de formare: Comunicare interpersonala, Lucru in echipă, Managementul Conflictelor, Luarea decizilor si leadership, Autocunoaștere si dezvoltare personală, Dezvoltarea organizaționala,Managementul proiectelor si Oratorie si dezbatere publica. In finalul întalnirii  s-a desfașurat un exercițiu pentru închegarea si sudarea echipei , care ne-a ajutat sa constientizam  importanta susținerii si sprijinului reciproc oferit de membrii, într-o organizație.

In a patra zi de seminar a avut loc sesiunea de încheiere in care participanții si-au expus părerile despre proiect , dar si un feedback scris în care a fost evidențiat modul de lucru, interacțiunea, comunicarea, condițiile logistice, eficenta dar si intențile in viitor. La final, a avut loc si festivitatea de premiere in care participanții au  primit diplome ce atesta implicarea si participarea lor in proiectul ,,CiNE in Acțiune ‘’.

Din punctul meu de vedere această întalnire si-a atins scopul  propus, si anume, acela de a forma o noua echipă la nivel de Consiliu Național al Elevilor, bazată pe încredere, comunicare eficiența si determinarea de a duce la împlinirea tuturor propunerilor stabilite de comun acord. De asemenea am reușit sa elaborăm un plan concret de acțiune la nivel național , un plan  care se pliaza pe probleme reale ale elevilor. Proiectele sunt structurate pe partea lor practica pentru a putea avea o aplicabilitate si o reușita in mari proporții. Sunt mulțumit si fercit pentru ca am putut sa elaborăm Misiunea si Viziunea CNE si sper ca aceste lucruri sa se puna in practica in fiecare CJE din țară.

Florin Gavril, președinte CE Laurian, presedinte CJE

Consiliul_elevilor_bt@yahoogroups.com                                                www.cjelevi.botosani.ro

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s