Laurianul nu e un liceu, e o familie!

Certamen Ciceronianum Arpinas 2011:Diana Mocanu

Elevii vin şi pleacă, pe unii îi reţii mult timp, pe alţii , nu, dar pe unii ar trebui să ni-i amintim multă vreme.Unul dintre aceşti elevi este Diana Mădălina Mocanu, din fostul XII G, biling engleză, care , nu numai că a terminat cu media 10 liceul şi a fost şefă de promoţie, nu numai că a fost desemnată la nivelul judeţului de către Inspectoratul Şcolar „Eleva anului”, nu numai că a luat bacalaureatul prima din Laurian, nu numai că a făcut performanţă şi la activităţile extraşcolare(a făcut, pentru un timp, parte din trupa de teatru antic „Katharsis”, jucând cu multă dezinvoltură personajul Catilina din „Catilinarele”lui Cicero, face grafică, pictează, cântă într-o formaţie rock), nu numai că a obţinut multe premii şi menţiuni la diferitele faze ale olimpiadelor de limba latină şi engleză, dar a participat şi la faza internaţională a „Certamen Ciceronianum Arpinas”, concurs de limba latină ce a vut loc în mai , la Arpino, Italia. Şi nu a fost deloc uşor să fii ales în lotul României la acest concurs , deoarece selecţia pentru faza internaţională care a avut loc în februarie la Deva, a fost una foarte dificilă.Doar patru elevi din toată ţara au fost selectaţi de către o comisie formată din cadre universitare de la Universitatea din Bucureşti, secţia de limbi clasice, prof. dr.Ioana Costa şi lect.univ. dr .Theodor Georgescu .

Astfel, în perioada 2-11 mai 2011, am fost cu Diana la „Certamen Ciceronianum Arpinas”, în Italia, fiind coordonator al lotului României dintre preuniversitari.
Acolo am trăit momente de neuitat , mai ales că, deplasarea s-a făcut cu trenul şi am vizitat şi Viena, o zi la plecare şi o zi la întoarcere ,plus Veneţia. Roma ne-a fermecat de la primul pas, am vizitat fiecare colţişor , călăuziţi de universitarul Theodor Georgescu.


Iată ce zice Diana despre concurs:

“Certamen Ciceronianum Arpinas 2011 a constituit o experienţă mănuşă preferinţelor mele atât în materie de cultură antică, cât şi de civilizaţie contemporană, ecclectism în proporţii aproape perfecte între tihna epocii lui Cicero şi ameţitorul du-te vino actual. A fost extrem de obositor, chiar dacă ar fi să mă gândesc numai la distanţele gargantueşti parcurse în cele 11 zile de călătorie fie cu trenul, autobuzul, metroul sau barca. Toată oboseala însă – în cea mai mare măsură plăcându-mi să cred totuşi că intelectuală- s-a compensat cu senzaţia de totodată încântare şi copleşeală simţită la vederea unor impresionante locuri, monumente şi simboluri ale Romei şi Ialiei. Desigur că, pe o altă notă, acest concurs internaţional reunind peste 400 de participanţi din 16 ţări a marcat cea mai importantă participare a mea de până acum, una care mi-a lăsat o plăcută savoare locală italiană, prieteni şi amintiri.”

Diana şi celelalte trei participante s-au descurcat foarte bine , după părerea noastră, a profesorilor însoţitori, totuşi s-au remarcat, în afară de cei din Italia, elevi din Germania şi Ungaria care, spre uimirea tuturor, fac câte patru, cinci ore de latină pe săptămână,iar noi, doar una, două.


Această elevă, Diana Mocanu, chiar merită să rămână în cartea de onoare a colegiului nostru alături de alte nume care au mai participat la „Certamen Ciceronianum Arpinas”-Claudia Dârzu în 2008, Oana Archip în 2009 şi la „Certamen Ovidianum Sulmonensis”în 2010 –Ionela Cuciureanu.
Le felicităm pe toate, ele sunt cele care ţin vie flacăra latinităţii.

Material de prof. Coca Dorica

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s