Laurianul nu e un liceu, e o familie!

Drama Club: „Opera de trei parale” de B. Brecht

Opera de trei parale

         

Joi, 28 aprilie 2011, în cadrul Festivalului „Amfiteatru”, desfăşurat pe scena Teatrului Mihai Eminescu, membrii Drama Club au prezentat Opera de trei parale, scrisă de Bertolt Brecht, acesta fiind un bun prilej pentru liceeni de a mai renunţa la a se dedulci la superficialităţile televizante şi de a medita asupra avertismentelor morale pe care această piesă le dă.


            Riguroasa muncă a dramiştilor, pentru a îmbina cu pricepere teatrul, muzica şi dansul într-un spectacol complex şi inedit, s-a desăvârşit în jocul actoricesc, pe care actorii l-au realizat cu convingere, în coregrafia dificilă, dar reuşită, costumele perfect alese pentru a ilustra tipologiile umane şi interpretarea cu patos a secţiunilor muzicale.


            Dincolo de umorul piesei, nu putem ocoli sau nega evidenta dramă, şi anume actualitatea societăţii relevate de către actori. Lumea cerşetorilor, a criminalilor şi prostituatelor din piesă reflectă cu desăvârşire societatea noastră, în care cei mai mulţi oameni nu se îngrozesc de cele lumeşti şi nu visează să devină apărători ai ordinii morale, în care predomină prieteniile murdare între aşa-numiţii slujitori ai dreptăţii şi cei ce încalcă legile, şi compromisurile care arată nivelul ridicat de degradare morală a speciei umane, compromisuri însă mai puţin grave, în viziunea mea, decât cele ce au loc la nivelul elitei intelectuale.


            Trăim într-o lume în care masele sunt uşor influenţabile, în care cei mulţi cred că aderenţa la un grup i-ar ajuta să supravieţuiască, nefiind însă capabili să constate că acel grup este dominat de o neruşinată ipocrizie şi de linguşirea vanităţii protectorilor influenţi. Tot acest rău social nu poate dura, însă, o veşnicie, întocmai ca în piesă, când criminalul se bucură de beneficiile ( desigur, materiale) aduse de crimele sale, până în momentul în care, părăsit de falşii prieteni, se simte acaparat de o nelinişte de animal hăituit, încolţit din toate părţile, pentru care ar fi prea târziu şi inutil un gest de clemenţă.


            Blaise Pascal enunţa dubla natură a omului, însă mă tem că nu exagerez afirmând unica natură a nelegiuiţilor, ascunşi sub diferite măşti şi funcţii sociale, nu doar din opera lui Brecht, ci şi din realitatea cotidiană. Acest tip de om nu mai deţine atributele de “judecător al tuturor lucrurilor”  şi „mărire a universului”, ci rămâne instalat în statutul de „imbecil vierme de pământ” şi „lepădătură a universului”( Pascal).

            Dincolo de duritatea mesajului piesei, transmis totuşi într-o formă ludică, Opera de trei parale reprezintă un nou spectacol de succes al Drama Club, aplauzele puternice ale audienţei şi premiile acordate de către juriul festivalului (Premiul special pentru personaj colectiv, Premiul pentru cea mai bună actriţă în rol secundar- Ungureanu Georgiana, rolul Lucy; Nominalizarea pentru cel mai bun actor într-un rol principal- Redinciuc Andrei, rolul Mackie-Şiş; Nominalizarea pentru cea mai bună actriţă într-un rol secundar- Rodu Roberta Renata, rolul Polly şi nominalizarea pentru cel mai bun spectacol) motivând cel mai bine acest fapt.

Regia: Ovidiu Ivan; scenografia : Mirela Nistor 

 Iulia-Cezara Abăcioaei, clasa a XII-a D

VINO SĂ-I REVEZI LUNI, 9MAI, ORELE 16, LA CASA SINDICATELOR, IN FESTIVALUL DE TEATRU ”LYCEUM”!!

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s