Laurianul nu e un liceu, e o familie!

Comemorarea Holocaust-ului la Colegiul Naţional „A. T. Laurian”, Botoşani

În data de 11 octombrie 2010, în Aula Magna a Colegiului Naţional „A. T. Laurian” a avut loc simpozionul dedicat victimelor Holocaustului în România. La această acţiune au fost prezenţi numeroşi elevi, profesori precum şi invitaţi din cadrul comunităţii evreieşti.

La intrarea în Aulă, au fost expuse două panouri cu fotografii ce ilustrau măsurile antievreieşti şi aplicarea “soluţiei finale” de către regimul nazist în Europa anilor ’40. Această expoziţie a fost realizată cu concursul elevilor claselor a VIII-a şi a XI-a H.

Activitatea în sine a debutat prin păstrarea unui moment de reculegere în memoria victimelor Holocaustului. Doamna profesor Tana Onofrei a evidenţiat printr-o prezentare în PowerPoint imagini sugestive despre comunitatea evreiască din România acelor ani şi mai cu seamă Pogromurile de la Dorohoi (datorită împlinirii a 70 de ani de la tragicele evenimente) şi de la Iaşi. Intervenţiile domnului profesor Sorin Nistorică despre „Dimensiunea spirituală a poporului evreu”, a doamnei profesor Tana Onofrei despre etapele derulării Holocaustului în Europa şi în România antonesciană, a elevei Iftime Adina, din clasa a X-a G, care a  susţinut un referat ştiinţific intitulat „Holocaust-ul în România”, precum şi a domnului inginer Gustav Finkel  cu referire la Pogromul de la Dorohoi din anul 1940, au solicitat interesul întregii audienţe.

În încheiere, formaţia „Yidische neshume”(„Suflet evreiesc”) ce a interpretat cântece din folclorul evreiesc, a reuşit să stârnească empatie faţă de cultura şi spiritualitatea acestui popor.

Profesori coordonatori: Tana Onofrei şi Sorin Nistorică; text si foto comunicate de prof. Tana Onofrei.

Reclame

2 responses

 1. 22adrian

  asi dori sa va informez ca s-a postat un videoclip pe youtube (spatiul verde al Laurianului ) si pe http://22adriangabriel.wordpress.com/
  http://www.youtube.com/watch?v=IgWgxxZIUw0 poate doriti sa il publicati si pe blogul scolii …Multumesc!

  octombrie 13, 2010 la 21:22

 2. 22adrian

  Si eu v-am facut cadou un banner ! il puteti vedea aici : http://22adriangabriel.wordpress.com/

  octombrie 14, 2010 la 18:32

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s