Laurianul nu e un liceu, e o familie!

Proiectul de mediu „Inima verde a Laurianului” – locul I pe ţară

De la începutul verii anului 2009, trecătorii care ajungeau în zona Laurianului au putut observa schimbările mari din zona corpului nou de clădire: molozul, betoanele şi urmele şantierului au fost, treptat, înlocuite de arbuşti, flori, fântâni arteziene şi verdele uniform al gazonului. Un câştig pentru mediul înconjurător, pentru părinţii, elevii şi profesorii Laurianului, dar şi pentru locuitorii Botoşaniului care, astfel, au văzut extinsă zona frumoasă, amenajată a bulevardului Mihai Eminescu.
În urma evaluării naţionale a proiectelor derulate în anul 2009, MOL România şi Fundaţia pentru Parteneriat au desemnat câştigătorul premiului „Spaţiul verde MOL” acordat pentru proiectul care a condus la cele mai spectaculoase rezultate.

Câştigătorul este, deci, proiectul „Inima verde a Laurianului” implementat de Asociaţia de Tineret „2010 Europa” având drept parteneri Primăria şi Consiliul Local Botoşani şi Asociaţia Comitetelor de Părinţi din Colegiul „A.T. Laurian”. Astfel, asociaţia a primit, pe lângă trofeu, încă o finanţare de 7330 lei echivalentul sumei obţinute iniţial în cadrul programului. Cei implicaţi în derularea proiectului au decis să folosească suma obţinută pentru reamenajarea, în primăvara următoare, a rondului din faţa corpului vechi al colegiului.


Proiectul „Inima verde a Laurianului” a fost lansat pe 10 aprilie 2009 şi prin acest proiect a fost amenajat spaţiul verde din jurul clădirii noi a Colegiului Naţional „A.T. Laurian” prin plantarea a 150 de puieţi şi arbuşti ornamentali, peste 500 răsaduri de flori, 1500 m2 spaţiu verde reabilitat prin gazonare.

Un alt aspect important al reuşitei acestui proiect o constituie faptul că cei implicaţi în derulare au reuşit să sensibilizeze oameni de bine şi să atragă alte finanţări care au dus la amplificarea impactului acestui proiect. Activităţile derulate de participanţii la proiect au vizat stimularea interesului faţă de necesitatea protejării spaţiilor verzi şi menţinerea unui mediu curat, de promovare a unei atitudini responsabile faţă de natură.


MOL România şi Fundaţia pentru Parteneriat Miercurea Ciuc finanţează de 5 ani proiecte de mediu destinate reabilitării sau înfiinţării spaţiilor verzi urbane şi promovării ariilor naturale protejate din România, Ungaria şi Slovacia. Pe cele două componente în 2009 au fost selectate 59 de proiecte din 132 proiecte depuse şi finanţate cu 150.000 de euro.


Prin intermediul programului “Spaţii verzi” finanţatorii şi-au propus să încurajeze implicarea comunităţii în proiecte de înfiinţare, amenajare şi reabilitare a spaţiilor verzi publice. Au fost aprobate 32 de proiecte şi finanţate cu 222.230 lei. La implementarea acestor proiecte s-au implicat 27.000 de persoane, s-au înfiinţat şi amenajat 28.455 m2 de spaţii verzi urbane şi au fost plantaţi 6200 de copaci şi arbuşti ornamentali.
prof. Ioan Onofrei
prof. Mihaela Prajinaru

Galerie foto proiect:

Reclame

5 responses

 1. Felicitari!

  Februarie 5, 2010 la 12:09

 2. e bine sa mai vedem ca se poate si pe la noi sa facem ceva frumos!

  Februarie 7, 2010 la 01:43

 3. viorica

  Ei, foarte vie povestea/drama (vad…scene de teatru novator) Laurianului! Cu multe fotografii si, mai ales, cu …oameni ca aceea. Bravos, natiune! (adica sufletului mare al Andreei, intii si intii!) O spune o „republicana”, via Mizil,la statuie I.L.Caragiale

  Februarie 7, 2010 la 10:45

 4. Mi-e dor sa strang pietricelele de pe/prin iarba abia rasarita… Cred ca asta ne-a marcat intr-un mod placut primavara trecuta si a fost cu adevarat frumos :D.

  Meritati premiul pentru munca depusa si initiativa, deci felicitarile de rigoare!

  Februarie 8, 2010 la 22:36

 5. alina

  Doresc sa-i urez doamnei profesoare Liliana Barliga „La multi ani!”, calde salutari din partea fostei eleve, Alina Vecliuc.

  Felicitari pentru proiect!

  Februarie 12, 2010 la 16:39

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s