Laurianul nu e un liceu, e o familie!

Zilele liceului: ISTORIA

prof-nistorica-sorin-istorie

Dl profesor Sorin Nistorică ne trimite următoarea informare:

”Luni, 26 octombrie 2009, într-o frumoasă zi de sfârşit de toamnă, a avut loc în Aula Magna simpozionul intitulat „Învăţământul românesc între clasic şi modern”, coordonat de domnii profesori Ştefan Başno, Sorin Nistorică şi Mihai Ioan. Au fost prezentate începând cu orele 14.00, mai multe referate :

1. „ Ion Simionescu-absolvent de seamă al Laurianului”, autori Gavrilă Alexandra,         Hurmuz  Paula XIIG

2. „ Octav Onicescu-o stea din Galaxia Laurian”, autor Iftime Adina IX G

3. „ Rolul şcolii în societatea contemporană”, autor Cuciureanu Ionela XII G

4. „Dialogul şcoală-familie, condiţie a succesului şcolar”, autori Mocanu Diana, Nechifor Romaniţa XIG

5. „Impactul mass-maedia asupra actului educaţional”, autori Bâşcă Raluca şi Vătui Florentina XI F.

Într-o atmosferă destinsă, dar sobră, s-au  purtat discuţii antrenante despre ceea ce însemna şcoala de odinioară şi despre provocările majore de astăzi, în plan pedagogic şi educaţional. Pe un ton condescendent, chiar părintesc pe alocuri, domnul profesor Ştefan Başno a menţionat că cea mai dificilă „meserie de pe lume” este aceea de părinte sau pedagog. Cu regretul de a nu fi avut o audienţă mai numeroasă, am încheiat într-o notă optimistă , sperând  ca şi pe viitor să realizăm activităţi cu caracter asemănător.

profesori de istorie 1

În ziua de 28 octombrie 2009 , la Colegiul Naţional „A. T. Laurian” din Botoşani s-a ţinut şedinţa semestrială a Cercului de Istorie (profesorii de la licee).

profi ist 7

Întâlnirea s-a desfăşurat cu prilejul aniversării a 150 de ani de existenţă a şcolii noastre. Iniţial, prin contribuţia fostului profesor Neculai Ţurcanu au fost expuse şi prezentate documente privitoare la trecutul învăţământului botoşănean, însoţite de exponate de medalistică şi numismatică.

profi istorie 2

profi istorie 3

profi istorie 4

În amintirea fostului profesor de istorie, Aurel Dorcu, profesorii de istorie de la C. N. „ A. T. Laurian”au prezentatdocumente din arhiva personală a marelui dispărut. Ulterior, în Aula Magna s-a desfăşurat activitatea propriu-zisă de cerc, prezentându-se de către profesorii Ioan Onofrei, Sorin Nistorică şi Ioan Mihai o scurtă istorie a Liceului „ Laurian”.Expunerile au fost însoţite de o prezentare în imagini realizată de d-na profesoară Tana Onofrei. După acest expozeu istoric, d-l profesor dr. Dan Prodan a menţionat succint noile materiale didactice, referitoare la disciplina Istorie, expuse pe portalul edu.ro., sugerând ca profesorii să le analizeze şi să le prezinte elevilor interesaţi.

Următorul episod al întâlnirii a avut loc în antecamera cabinetului Direcţiunii, acolo unde s-a ţinut un moment de reculegere în memoria colegilor Aurel Dorcu şi Doru Wilhelm. Cu acest prilej, d-l director Ioan Onofrei a expus tabloul omagial al fostului elev şi profesor Aurel Dorcu în galeria portretistică a Colegiului, iar d-na Tana Onofrei a citit câteva însemnări ale marelui dascăl.

profi ist 8

În ultima parte a reuniunii, d-l director Ioan Onofrei a condus profesorii în Corpul B al Liceului, prezentând printre altele, expunerea de artă grafică a pictorului Sorin Agachi, textele literare ale fostului absolvent Cristian Bădiliţă, noul amfiteatru, sala de sport, laboratoarele de informatică etc. La final invitaţii au primit din partea amfitrionilor o mapă aniversară : „Laurian-150”.

istoria 1

În seara zilei de 30 octombrie 2009, începând cu orele 16.00, a avut loc în Sala Mare a Teatrului „ Mihai Eminescu” din Botoşani spectacolul omagial „ Laurian aniversar-150 de ani de învăţământ”, la care au participat deopotrivă elevi, părinţi, absolvenţi, oficialităţi şi foşti sau actuali profesori. Într-o atmosferă elevată, de mare sărbătoare, a fost prezentată succint istoria de ieri şi de azi ai Liceului „ Laurian”. Autorii monografiei Istoria Liceului „ Laurian”, au expus în ordine cronologică evenimente mai semnificative din viaţa şcolii începând cu anul 1859.

istoria 2

Domnii profesori Ioan Onofrei, Sorin Nistorică şi Mihai Ioan s-au referit şi la personalităţi de excepţie care şi-au legat destinele într-un mod sau altul de prestigioasa instituţie de învăţământ. Prezentarea a fost însoţită pe fundal de imagini sugestive cu privire la liceul noastru. Momentul a constituit un prilej pentru meditaţie şi aduceri aminte….”

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s