Laurianul nu e un liceu, e o familie!

Debate Laurian: Oratorii de la A.T. „Laurian”

debate 1

În fiecare an, 25 – 30 de elevi de la „Laurian” deprind tainele oratoriei în cadrul unui club ce fiinţează la colegiu din 1999.

In anii trecuţi, de club s-au ocupat Ioan Onofrei – profesor de istorie şi Ersilia Iacob – profesor de ştiinţe socio – umane, de anul trecut “Debate”-ul de la Laurian fiind preluat de Corneliu Rusu – profesor de franceză. “Ne adunăm într-o sală de clasă, în week – end. Practic, la fiecare început de an are loc o autoselecţie. Vin cei care vor şi rămân cei interesaţi de concursuri. La “Debate” liceenii învaţă tehnica dezbaterii, care nu se pliază pe oricine. Cei ce obişnuiesc să-şi rezolve problemele de pe poziţii de forţă, pleacă”, dezvăluie Corneliu Rusu.

cornel

De la o săptămână la alta se alege o temă de interes general. “Ne întrebăm dacă se justifică “Ziua bărbatului” sau dacă ar trebui interzise sau nu discursurile xenofobe, de exemplu. Dezbaterea e cea care contează, nu concluziile. Nu o dată, elevii şi-au extras argumentele din legislaţia europeană, dar şi din practica judiciară sau experienţa de zi cu zi. Sunt serioşi şi vor să fie luaţi în serios. În plus, se bucură că învaţă să vorbească convingător şi primul loc unde folosesc ceea ce descoperă la club e şcoala. Majoritatea continuă oratoria şi la facultate ”( Corneliu Rusu).

Deşi cei ce vin la club nu optează pentru intrarea în politică, ei obişnuiesc să caute hibe la discursurile politice, profesorul lor fiind convins că adolescenţii ce stăpânesc la perfecţie argumentaţia şi contraargumentaţia ar putea forma o clasă politică de temut.

Afirmatorii şi negatorii

În opinia profesorului ce se ocupă de club, în general, fetele se descurcă mai bine, deşi există şi băieţi care vorbesc bine de la natură. „La dezbateri vin, de obicei, elevi de 16 – 17 ani. Se formează două echipe de câte trei: „afirmatorii” şi “negatorii” şi începe confruntarea. Cel mai uşor e să fii negator. La două treimi din concursuri, ei câştigă. Afirmatorii care înving sunt extrem de abili. În mod obişnuit, şi unii şi alţii îşi prezintă argumentele şi apoi le discută. Există o asociaţie la nivel naţional, Ardor, care organizează competiţiile. Numai în acest an am fost la două competiţii regionale şi la una naţională. Pentru elevi e importantă şi competiţia, dar şi socializarea”. (sursa: Monitorul de Botoșani, 08 oct, 2008)

Reclame

3 responses

 1. Mă bucur să regăsesc, după un an, articolul pe care l-am scris despre „oratorii de la Laurian” si fotografia făcută atunci pe blogul liceului. Le urez succes pe mai departe şi aştept să aflu care sunt temele noilor dezbateri. Carmen Moraru

  Octombrie 6, 2009 la 22:40

 2. (prof. dr.Elena Agachi)

  Carmen, articolul nu era semnat in editia electronica, dar ma bucur ca l-ai facut tu!

  Octombrie 8, 2009 la 16:43

 3. Mă bucur să aud că a reînviat clubul de debate din Laurian.
  Le urez multă baftă, elevilor cât și îndrumătorilor!

  Octombrie 23, 2009 la 14:08

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s